Haluan omistaa kultaa, mutta missä säilyttää laattojani ja kolikoitani?

Arvoisa lukija. Huomioithan, että tämä kirjoitus on vuodelta 2015 ja siksi osa tiedoista saattaa olla vanhentunutta. Teksti on edelleen relevantti, mutta eri välittäjien hinnat on hyvä tarkistaa ennen sijoituspäätöksen tekemistä (kommennti lisätty 1.10.2017)

Olet kenties kiinnostunut ostamaan muutamia kultalaattoja turvaksi pahan päivän varalle, mutta ensimmäisen kultalaatan ostaminen askarruttaa. Olen huomannut, että yksi yleisimmistä, ellei jopa yleisin pulma ensiostajien mielessä liittyy omien kultaattojen tai kolikoiden säilyttämiseen. Monien mielestä kullan omistamisessa ei ole järkeä, sillä jo pelkästään sen säilöminen maksaa liikaa. Jo useita vuosia kultaa omistaneena voin kertoa, että kullan säilyttämisen kustannukset ovat paljon pienemmät kuin usein annetaan ymmärtää. Sinun ei tarvitse omistaa omaa kassakaappia kotona muutaman kultalaatan takia. Säilyttämiseen on olemassa monia eri vaihtoehtoja. Toki kullan omistamiseen liittyy kustannuksia, aivan kuten kaiken muunkin fyysisen omaisuuden hoitoon.

Seuraavassa kerron muutamia säilytysvinkkejä, jotka on suunnattu varsinkin ensimmäisten kultalaattojen tai kolikoiden ostoa harkitseville. Korostettakoon vielä, että en puhu tässä yhteydessä ETFistä tai muusta ”paperikullasta”, sillä ne ovat mielestäni eri asioita kuin fyysisen kullan omistaminen.

LUE MYÖS TÄMÄ:

Miksi en omista kulta-etf:iä

1. Säilytä kultalaattasi kotona – se ei maksa mitään

Tämä vaihtoehto saa todennäköisesti monet aluksi hämmästymään, sillä se saattaa kuulostaa riskialttiilta ja tämänkaltaisen neuvon antaminen jopa vastuuttomalta. Tottakai, omistettavan kullan määrän noustessa suureksi on syytä miettiä turvallisempia vaihtoehtoja (omat omistukseni ovat sen verran suuria, että en miellläni säilytä kultaomistuksiani kotona. Jos säilyttäisin, niin tuskin huutelisin sitä internetissä). Kotona säilyttäminen on kuitenkin varsin toimva ratkaisu varsinkin teille, jotka vasta harkitsette ensimmäisten kultalaattojen ostoa. Yritän perustella tämän säilytystavan toimivuutta seuraavassa.

Muihin arvometalleihin tai esimerkiksi taide-esineisiin verrattuna kullasta tekee ylivertaisen se, että se vatii äärimmäisen vähän säilytystilaa. Yhteen tupakka-askiin mahtuu tuhansien eurojen arvosta kultaa. Itse asiassa koko maailman historian aikana louhittu kulta mahtuisi todennäköisesti muutamaan olympiamitat täyttävään uima-altaaseen (käytän sanaa ”todennäköisesti”, sillä maan päällä olevan kullan todellista määrää on vaikea arvioida). Minimaalisen tilantarpeensa johdosta kulta on helppo piilottaa paikkaan, jossa se ei herätä huomiota. Kodin turvallisuudesta huolehtiminen lienee itsestäänselvyys eikä ole tarvetta erikseen mainita, ettei kotiin tule päästää epäilyttäviä vieraita. En siksi näe ongelmaa, siinä miksei pieniä määriä kultaa voisi säilyttää kotona. Tämä säilytystapa on tietysti jokaisen henkilökohtainen päätös. Jos päätät esimerkiksi seuraavasta palkastasi säästää muutaman satasen ja ostaa sillä kultaa, saat sillä rahalla pienen postimerkin kokoisen palasen kultaa. Jokaisella on varmasti sen verran mielikuvitusta, että tämän määrän pystyy säilyttämään täysin huomiota herättämättä.

2. Pankin tallelokero

Omistusten määrän kasvaessa tulee pankin tallelokeron hankkiminen varteenotettavaksi vaihtoehdoksi. Nopean Google-haun perusteella pienen tallelokeron vuosivuokra voi vaihdella 40-100 euron välillä. Asia kannattaa selvittää oman pankkineuvojasi kanssa. Tallelokeroiden saantia on viime aikoina vaikeuttanut se, että lähes kaikki pankit ovat lakkauttaneet konttoreitaan, mikä tuo lisähaasteita erityisesti syrjäseuduilla asuville. Tallelokerolla ei ole kuitenkaan tarvetta asioida tiheään tahtiin, joten sen ei välttämättä tarvitse sijaita juuri omassa kotipitäjässä.

Tallelokeron kustannustehokkuus riippuu tietysti omistettavan kullan määrästä. Lokeron vuokra on sama säilytitpä siellä sitten yhden tai kaksikymmentä kultalaattaa. Mikäli omistat esimerkiksi 100 grammaa kultaa, on omistuksesi arvo euroissa mitattuna kirjoitushetkellä noin 3 400 euroa. Tällöin esimerkiksi 50 euron säilytyskustannus tarkoittaisi karkeasti 1.5% vuosikustannuksia, mikä on varsin kohtuullista. Tämä kustannus on kilpailukykyinen jopa monien osake- tai korkorahastojen hallinnointikuluihin verrattuna.

Tallelokeroa voi tietysti samalla käyttää muiden arvopapereiden tai -esineiden säilyttämiseen. Tällöin on mieleipideasia kuinka paljon kukin mieltää vuokrakustannuksista syntyvän nimenomaan kullan säilytyksen johdosta.

Pankin tallelokerokaan ei ole 100%:n varma tapa säilyttää kultaa, sillä pankki voi aina kriisitilanteissa estää tallelokeroille pääsyn, kuten esimerkiksi kreikkalaiset pankit tekivät paniikissa (kts. alla oleva twiitti, asiasta muuten uutisoitu todella vähän). Mikäli olet vasta aloitteleva kullan omistaja, ei sinun mielestäni kuitenkaan vielä tässä vaiheessa kannata näillä asioilla päätä vaivata.

3. Käytä ulkomaalaisia välittäjiä kullan hankkimiseen ja säilyttämiseen

Ulkomaalaisten tahojen käyttäminen on varmasti kaikkein vähiten tunnettu tapa säilyttää omia arvometalleita. Olen oman käsitykseni mukaan ensimmäinen suomenkielellä tästä asiasta kirjoittava bloggaaja (saa korjata jos olen väärässä) ja kaikki tästä aiheesta kirjoittamani teksti perustuu omiin tutkimuksiini. Kehotankin jokaista itse perehtymään ulkomaalaisn välittäjän luotettavuuteen ennen päätösten tekoa. En saa rahallista korvausta yhdeltäkään mainitsemistani välittäjistä, joten tämä kirjoitus ei ole mainos, vaan perustuu täysin omiin kokemuksiini ja havaintoihini. Kirjoitan aiheesta jatkossa myös lisää, mikäli kiinnostusta lukijoiden keskuudessa löytyy.

Monille saattaa tulla yllätyksenä, että sinun ei tarvitse olla miljonääri säilyttääksesi kultaa maailman kultaystävällisimmissä maissa kuten esimerkiksi Singaporessa tai Sveitsissä. Jokainen meistä voi sen tehdä vaivattomasti ja itse asiassa selvästi kilpailukykyisemmin hinnoin kuin kotimaisen pankin tallelokeroita vuokraamalla. Ulkomailla säilytettävä kulta on myös kotimaisen verottajan tavoittamattomissa eikä esimerkiksi Singaporen valtion tarvitse paljastaa Suomen viranomaisille Suomen kansalaisen kultaomistuksia maassa. Kultasi on turvassa myös mikäli EU alkaisi estämään kansainvälisiä pääomavirtoja.

Itse olen jo pidemmän aikaa käyttänyt Bullionstar -nimistä välittäjää, joka lukeutuu Singaporen johtaviin arvometallien välittäjiin. Käytän tätä välittäjää eirytisesti hopean säilyttämiseen, sillä toisin kuin kullan kohdalla, hopean säilyttäminen vie huomattavan paljon tilaa, eikä tallelokeroita kannata käyttää hopean säilyttämiseen. Lisäksi Suomessa ei voi ostaa hopeaa ilman arvonlisäveroa, mikä tekee sijoitushopean ostosta varsin epämielyttävää. Minulla on myös jonkin verran platinaa Bullionstarin holveissa.

Oman käyttäjätilin perustaminen Bullionstariin on helppoa ja vaivatonta. Tämän jälkeen voit ostaa arvometalleita laattoina tai kolikkoina heidän laajasta valikoimastaan kilpailukykyiseen hintaan. Bullionstar tarjoaa kaikkien arvometallien säilytyksen ilmaiseksi vuoden 2016 alkuun asti ja tämän jälkeen säilytyskulut ovat puolen prosentin luokkaa vuodessa (hinnaston näet tästä).

Minulla on koko ajan juridinen omistus säilyttämiini arvometalleihin Bullionstarin holvissa ja he säilyttävät asiakkaidensa kullan eroteltuna yhtiön itse mahdollisesti omistamista arvometalleista (minun ei tarvitse kantaa riskiä yhtiön taloudellisesta tilasta). Ostamani arvometallit ovat vakuutettuja ja niissä on sarjanumero, kaikki arvometallini ovat myytävissä 24/7 ja jokaisella asiakkaalla on oikeus mennä vierailemaan Singaporessa sijaitsevassa holvissa sen aukioloaikoina. Euroopassa asuva voi halutessaan palkata tarkastajan käymään holvissa tarkastamassa, että kaikki ostetut arvometallit ovat tallella. Bullionstarin asiakaspalvelu on mielestäni todella hyvä ja he ovat toistaiseksi vastanneet asiallisesti kaikkiin esittämiini (myös tyhmiin) kysymyksiini säilytyksen turvallisuudesta.

Jottei tämä kirjoitus menisi liiaksi yhden välittäjän mainostamiseksi, todettakoon että myös muita varteenotettavia välittäjiä löytyy markkinoilta. Yksi näistä on Bullionvault, jonka uskottavuutta lisää se, että yhtenä omstajana on maailman suurimpien kullan tuottajien omistama World Gold Council.

Ulkomaalaisten välittäjien käytössä on se huono puoli, että arvometalleita ostettaessa joutuu tekemään kansainvälisen tilisiirron, josta pankki perii muutaman kymmenen euron suuruisen välitysmaksun. Itse olen ratkaissut tämän ongelman sillä, että käytän bitcoinia varojen siirtämiseen. Ainakin Bullionstar hyväksyy bitcoinin maksuvälineenä. Bitcoinilla varoja siirrettäessä et maksa transaktiosta juuri mitään. Lisäksi varat siirtyvät vastaanottajalle alle puolessa tunnissa, kun vastaavasti pankkisiirto kestää jopa yli viikon (tämä on yksi syy, miksi uskon, että bitcoin tulee olemaan varteenotettava kilpailija perinteisille pankeille ja Western Unionin kaltaisille rahansiirtopalveluille).

Kullan säilyttämiseen ei vättämättä kannata soveltaa vain yhtä ainoaa vaihtoehtoa. Hajauttaminen on tässäkin asiassa paras turva. Kenties kullan säilyttämisstrategiasi voisi koostua kaikista kolmesta edellä mainitsemastani säilytystavasta

14 thoughts on “Haluan omistaa kultaa, mutta missä säilyttää laattojani ja kolikoitani?

 1. Hei! Mahtava artikkeli! Löysin tämän juuri kun mietin missä säilyttää kultakolikoita jos innoistuisin ostamaan niitä! Paljon kiitoksia vaivannäöstäsi!
  Oletko ollut vielä tyytyväinen edellä mainostamaasi yritykseen?

  Liked by 1 henkilö

 2. Hei, antoisa kirjoitus, kiitos siitä! Olen alustavasti kiinnostunut sijoittamaan arvometalleihin ulkomaisen välittäjän kautta, mutta aihe on minulle ennestään täysin vieras. Olisi kiinnostavaa kuulla lisää eri tuotteisiin liittyvistä näkökohdista (kulta/hopea/platina, kannattaako ostaa laattoja vai kolikoita, onko valmistusmaalla väliä?) Esimerkiksi tällaiset asiat kiinnostaisivat, myös mahdolliset sudenkuopat.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista Maria.

   Itse olen ostanut sekä laattoja että kolikoita useammasta eri valmistusmaasta. Kolikoilla on aina myös keräilyarvoa, mutta en koe olevani asiantuntija tällä osa-alueella.

   Pyrin itse ostamaan laattoja ja kolikoita, joiden hinta on mahdollisimman lähellä vastaavanpainoisen kulta- tai hopeamäärän markkinahintaa (ts. mahdollisimman pienihintapreemio). Mikäli esimerkiksi kultakolikon hinta poikkeaa selvästi muista vastaavan kokoisista kolikoista tarkoittaa se sitä, että tällä kolikolla on jokin keräilyarvo. Keräilykolikoiden hintakehitys taas ei riipu kullan markkinahinnasta samaan tapaan kuin postimerkkien arvo ei riipu paperin hintakehityksestä.

   Tykkää

 3. Huomasin Mandatum Lifen Kulta Indeksi-tuotteen, on euromääräinenkin. Miten toimisi talouden stagflaatiossa tai
  euron mahdollisessa kolarissa. Olisiko dollarimääräinen etf tai osake parempi?
  Kysyin em. asiaa nimimerkillä Husaari Akin sivuilla, jossa artikkelisi kullan hinnasta on.

  Tykkää

  1. En ole tutustunut kyseiseen kulta-indeksi tuotteeseen. Voisitko laittaa linkin rahastoesitteeseen tai vastaavaan, josta näkee tarkempia tietoja? En löytänyt nopealla googlehaulla.

   Nimen perusteella kuulostaa johdannaistuotteelta, joka seuraa kultaindeksin kehitystä.

   Tykkää

 4. Mandatum Life-sijoituskohteet-arvot ja katsaukset-muut sijoitustuotteet-indeksisijoitukset- ML Kulta indeksi

  Tuolta sen löysin, riskejä ainakin korostetaan!

  Tykkää

 5. Loysin taman esitteen https://www.mandatumlife.fi/documents/258321/258450/Kulta+indeksi+esite+-+uusi/89203112-271d-4d5f-b18c-74564e218dba

  Uskoakseni sama, jota sinakin tarkoitat.

  Kyseinen sijoituskori seuraa iShares Physical Gold ETC-nimisen instrumentin arvoa (lisatietoja taalla: https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/258441/ishares-physical-gold-etc-fund?siteEntryPassthrough=true&locale=en_GB&userType=individual ). Kasittaakseni Manfatum Life on tassa rahastossa vain valikasi, joka myy Blackrockin iShares ETC-rahastoja suomalaisille sijoittajille (ottaen valista itselleen palkkion). Eli, jos sijoitat tahan tuotteeseen, niin Mandatum sijoittaa rahasi USA:ssa noteerattuihin rahastoinstrumentteihin. Voin olla vaarassa, mutta mielestani Mandatumin rooli tassa tuntuu ylimaaraiselta. Kulta-etfiin voit halutessasi itse sijoittaa suoraan USA:n porsseissa. Talloin saastyt turhilta kuluilta, joita Mandatum perii. SPDR Gold Shares on yksi tunnetuimmista fyysiseen kultaan sijoittavista etfista. Esim Nordnetin kautta siihen pystyy sijoittamaan aika katevasti itse.

  Vaikka kulta etf-tuotteet tyypillisesti seuraavat kullan hintaa melko tarkasti, on syyta muistaa, etta etf-sijoittaja ei itse omista oikeata kultaa. Siksi etf-tuotteissa on aina ns. ’vastapuoliriski’, jota kultaharkkojen tai kolikoiden omistamisessa ei ole. ETF-rahastojen kultaharkot ovat tyypillisesti aina jonkin pankin tai muun finanssi-instituution omaisuutta. Jos Kullan ’omistaja’ tai hallussapitaja menee nurin, niin etf-rahasto-osuuksien omistajat huomaavatkin omistavansa pelkkia paperilappuja.

  Rahaston on riski korkea siksi, etta kullan markkinahinta tyypillisesti vaihtelee lyhyella aikavalilla paljon. Tama on standardikaytanto sijoitusalalla.

  Tykkää

 6. Kiitos vastauksesta ja vaivannäöstäsi. Tuo SPDR Gold Shares lienee saman kaltainen kuin SPDR Gold Trust,

  johon voi ainakin Nordean kautta sijoittaa.

  Tykkää

 7. Kultakolikoita voi näköjään ostaa ja myydä Bullionstaria edullisemmin Tavexilla Helsingissä. Tavex toimii myös postin välityksellä, jolloin postimaksut tulee lisäksi.

  Tykkää

 8. Tämä kirjoitus on vuodelta 2015, eikä sitä ole päivitetty sen jälkeen. Eri välittäjien ja säilytyspalveluiden tarjoajien hinnat voivat muuttua, joten viimeisimmät tiedot on syytä tarkistaa yritysten omilta sivuilta.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s