Miksi talous kulkee kriisistä toiseen

Kemian ja fysiikan arvosanani lukiossa olivat vitosen luokkaa, joten en voi sanoa ymmärtäväni niistä kovin paljon. Sen kuitenkin tiedän, että jos väitän opettajalle, että vetyä ja happea yhdistämällä ei synny vettä tai jos kiistän häneltä painovoiman lait, pystyy hän pienen kokeen avulla kerta toisensa jälkeen todistamaan väitteeni vääriksi.

Taloustieteilijä ei pysty todistamaan kaikkia teorioitaan yhtä helposti. Taloustieteilijä voi sanoa, että deflaation vallitessa ihmiset siirtävät kulutustaan myöhemmälle tai että hintojen kuuluu nousta kaksi prosenttia vuodessa. Teorian muodostaminen näistä kahdesta on kuitenkin hieman sama kuin muodostaisi teorian siitä, että blondit ovat kauniimpia kuin brunetet: joskus voi pitää paikkansa, mutta ei aina.

En yritä sanoa, että taloustiede on turhaa, en myöskään väitä tietäväni asioita paremmin kuin tohtorismiehet. Luulen kuitenkin, että kun joukko taloustieteen akateemikoita yrittää liikaa kontrolloida finanssimarkkinoita, on lopputulos aina farssi. Näiden asioiden kontrolloiminen nimittäin on monesti mahdotonta.

Talous on kompleksinen kokonaisuus ja ihmisten kyky hahmottaa kompleksisuutta on heikkoa. ’Kompleksinen’ ja ’monimutkainen’ ovat kaksi eri asiaa. Niitä käytetään joskus toistensa synonyymeina vaikka ei pitäisi.

Lentokone on monimutkainen asia. Lentokoneessa on paljon tekniikkaa ja yksityiskohtia. Kaikesta huolimatta taitava insinööri pystyy periaatteessa oppimaan niistä jokaisen ja ymmärtämään niiden välistä vuorovaikutusta. Lento-onnettomuuksien syyt pystytään varsin tarkasti löytämään ja ilmailuala oppii jokaisesta onnettomuudesta. Jokainen onnettomuus täten pienentää seuraavan onnettomuuden todennäköisyyttä.

Talous on Kompleksi asia. Se on kuin sademetsän ekosysteemi, jossa yhtä asiaa ei pysty muuttamaan vaikuttamatta lukemattomiin muihin asioihin vaikeasti ennakoitavalla tavalla. Taloutta ei voi ’korjata’ muulla tavalla kuin antaa sen toimia mahdollisimman vapaasti. Tämä johtuu siitä, että talous ohjautuu alhaalta ylöspäin eikä ylhäältä alaspäin. Hieman kuin metsä, joka korjaa itse itsensä metsäpalon jälkeen.

Kompleksisessa systeemissä paras tapa vastata shokkeihin on tehdä asian eteen mahdollisimman vähän, eikä mahdollisimman paljon. Näin ei kuitenkaan juuri koskaan käy. Ihmiset odottavat johtajuutta. Kun finanssikriisi iskee, niin kaikki odottavat keskuspankeilta ja valtiolta massiivisia toimia. Toisin kuin aikaisemmin esittämässäni lentokone-esimerkissä, taloudessa ’onnettomuudet’, kuten finanssikriisit, eivät pienennä seuraavan onnettomuuden todennäköisyyttä, vaan kasvattavat sitä. Kun valtiot ja keskuspankit elvyttävät taloutta kriiseissä, seuraava kriisi on yleensä pahempi kuin edellinen. Tämän olemme oppineet lähihistoriasta. Long Term Capital Management pelastettiin ensin vuonna 1998, 2000-luvun alun teknokuplan puhkeamiseen tarvittiin sitten edeltäjää suurempi elvytyspaketti ja 2007/2008 asuntolainakuplan puhkeamiseen tarvittiin vieläkin suurempi elvytyspaketti. Ei olisi mitenkään epäloogista, että seuraavan finanssikriisin jälki olisi vielä pahempaa kuin mitä koimme Lehman Brothersin kaatumisen jälkeen.

Ihminen on tunnetusti huono ennustamaan tulevaisuutta Kompleksisessa yhteiskunnassa. Aivomme on luotu ratkaisemaan yksinkertaisempia asioita, kuten ruuan metsästäminen tai lisääntyminen. En osaa sanoa, milloin seuraava finanssikriisi iskee. En varsinkaan osaa sanoa sitä, mikä kriisin laukaisee. Luulen kuitenkin, että riski sille, että jokin asia menee pahasti pieleen kasvaa, mitä enemmän markkinoita yritetään ohjata keskusjohtoisesti. Valitettavasti keskuspankit ja valtiot yrittävät yhä enemmän ottaa pääroolia, vaikka niiden kuuluisi olla pienessä sivuroolissa.

Photo by Top Photo Corporation/Top Photo Group / Getty Images


One thought on “Miksi talous kulkee kriisistä toiseen

  1. Hyvä kirjoitus! Itsekin olen sitä mieltä, että tämän päivän elvyttämispolitiikka tulee päättymään kriisiin lähivuosina. Niin monet asiat sitä puoltavat, ihmeen pitkään tämän hetkistä toimintaa on kuitenkin saatu ylläpidettyä! 😀

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s