Uraani – spekulantin unelmakohde?

Miksi uraani on kiinnostava raaka-aine?

Uraanin hintasyklit ovat olleet hurjia. 40- ja 50-luvun vaihteen jälkeen olemme nähneet kolme noususykliä, joissa uraanin hinta on monikertaistunut muutaman vuoden aikana.

Uskon itse, että lähivuosina tulemme näkemään seuraavan nousuharppauksen uraanin hinnassa ja mielestäni uraani on on yksi mielenkiintoisimmista raaka-aineista tällä hetkellä.

Alla olevien videolinkkien takaa löytyy pari haastattelua, joissa kaksi uraanikaivosbisneksen johtavaa nimeä Amir Adnani sekä George Glasier kertovat näkemyksiään uraanimarkkinan nykytilasta sekä tulevaisuuden näkymistä.

 

 

Uraanimarkkinoiden historia pähkinänkuoressa:

uraanin-hinta
Lähde: Casey Research Global Resource Intelligence (2013)

1943-1955: USA:n ydinaseohjelman seurauksena uraanin kysyntää kasvoi merkittävästi. Uraanin tuotanto ei riittänyt kattamaan kasvanutta kysyntää, joten USA:n hallitus otti käyttöön tukiohjelman, joka takasi minimihinnan uraanin tuottajille. 1950-luvun puolivälissä tukiohjelma lopetettiin, minkä seurauksena uraanin hinta romahti.

1973-1979: Uraanin hinta pysytteli alhaalla koko 1960-luvun. Tästä seurasi se, että investoinnit kaivostoimintaan olivat melko vähäisiä. 1970-luvun öljykriisi ja ydinvoiman suosion kasvu siivittivät uraanin hinnan voimakkaaseen nousuun. Merkittävä osa länsimaiden nykyisestä ydinvoimakapasiteetista on rakennettu 70-luvun aikana. Three Mile Islandin ydinonnettomuus vuonna 1979 romahdutti uraanin hinnan, vaikkei uraanin globaali kysyntä merkittävästi laskenutkaan.

1986: Uraanin hinnan uskottiin yleisesti olevan pohjalukemissa, mutta kohtalo puuttui peliin Tshernobylin ydinonnettomuuden muodossa, minkä seurauksena uraanin hinta laski entisestään.

2001-2008: Uudelle vuosituhannelle tultaessa uraanin hinta oli niin pitkään ollut alhaisella tasolla, että hinta lähti räjähdysmäisesti ylös. Yhtenä syynä hinnan nousulle oli spekulaatiot USA:n ja Venäjän välisenMegatons to Megawatts -ohjelman loppumisesta ja sen seurauksista. Ydinvoimaa alettiin myös pitää yhtenä merkittävistä keinoista taistella ilmastonmuutosta vastaan. Lisäksi spekulatiivisten sijoittajien, kuten hedge fundien yleistyminen oli osaltaan vaikuttamassa uraanin hinnan nousuun. Lehmann Brothersin kaatuminen muutti tilanteen ja uraanin hinta lähti voimakkaaseen laskuun (Lehmann Brothersin konkurssipesän omistuksessa oli muuten merkittävä määrä uraania).

2011: Uraanin hinta oli jo alkanut toipumaan voimakkaasta laskusta, mutta Fukushiman onnettomuus käänsi kelkan takaisin alaspäin. Laskuun vaikutti merkittävästi se, että kaikki Japanin ydinvoimalat suljettiin väliaikaisesti. Japanin ydinvoimalat ovat olleet merkittäviä uraanin loppukäyttäjiä, mutta Fukushiman seurauksena Japanin ydinvoimalat alkoivat ostamisen sijaan dumppaamaan polttoainevarastojaan markkinoille, mikä voimisti laskupainetta uraanin hinnassa.

Miten uraaniin voi sijoittaa? 

Kenties yksinkertaisin tapa tapa sijoittaa uraaniin on ostaa Toronton pörssiin listatun Uranium Participation Corporationin (UPC) osakkeita. UPC on yhtiö, jonka ainoana tarkoituksena on pitää hallussaan uraania, jotta yhtiön omistajat pääsisivät ottamaan näkemystä uraanin hinnan muutoksista. Yhtiö siis keskittyy vain uraanin omistamiseen, eikä harjoita varsinaista liiketoimintaa. Uraaniin voi sijoittaa myös ostamalla kaivosyhtiöiden osakkeita. Suurin listattu uraanikaivosyhtiö on kanadalainen Cameco, mutta myös moni muukin suurista kaivosyhtiöistä tuottaa uraania. Pienemmistä uraanikaivosyhtiöistä mainittakoon yhdysvaltalainen Uranium Energy Corp.  Uraanikaivososakkeisiin pystyy sijoittamaan myös ETF-tuotteiden kautta. Markkinoilta löytyy esimerkiksi Global X Uranium ETF (URA).

Photo Credit: Science Picture Co Collection Mix: Subjects Getty Images


6 thoughts on “Uraani – spekulantin unelmakohde?

 1. URA on harvoja uraanikaivos ETF-tuotteita, mitä on tarjolla. Ihan kelpo tuote. Tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa hajautetusti matalilla kuluilla. Mikäli on valmis ottamaan enemmän riskiä, niin suorat sijoitukset pienempiin kaivososakkeisiin tarjoavat luonnollisesti enemmän positiivista vipua, jos uraanin hinta lähtee nousuun. URA:n heikkoutena on se, että rahaston omistukset ovat pääasiassa isoissa firmoissa (Cameco suurin omistus) ja mukaan mahtuu myös joitain huonoja firmoja, jotka myös pysyvät huonoina, vaikka uraanin hinta nousisi pilviin (esim. Areva).

  Tykkää

 2. Mitä pieniä sentti uraaniosakkeita olisi syytä tarkkailla?
  Mulla oli/on Pladiumia, mutta se on selvitystilassa :DD
  Jotain high risk Uraaniyhtiötä olisi etsinnässä.
  Olen jo sijoittanut indexiin, vaikka Areva sitä painaisikin. Niin vähän hajoitetaan.

  Näetkö, että Usa olisi maantieteellisesti paras yhtiöpaikka, koska niillä tuleee kovin tarve uraaniumille vai onko sillä sijainnilla mitään väliä?

  Tykkää

 3. Pienistä senttiosakkeista oma suosikki on tällä hetkellä Skyharbour Resources. Osaavan tuntunen johto ja myös fikusja sijoittajia firman takana.

  USA ja Kanada ovat mielestäni parhaimpia valtioita uraanikaivoksille. USA:n uraanin toimitukset tulevat tällä hetkellä pääosin Venäjältä tai Venäjämyönteisistä valtioista. Tämän takia Trump ja energiaministeri Rick Perry suhtautuvat myönteisesti kotimaisen uraanintuottajien kehittämiseen. Historiallisesti katsottuna USA:lla on perinteitä uraanintuotannossa, joten alan osaamista maasta löytyy. Luulen, että Uranium Energy Corp, jota myös omistan, hyötyy Trumpin ja Perryn politiikasta.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s