Jim Rickardsin haastattelu: näkemyksiä inflaatiosta deflaatiosta ja kullasta

Kuuntelen aina mielenkiinnolla, kun Jim Rickardsilla on jotain sanottavaa. Hänen näkemyksensä ja ajatusmallinsa ovat virkistävä poikkeus valtavirta-analyytikoiden kuuntelemiselle. Rickards on koulutukseltaan juristi, työskennellyt muun muassa CIA:n neuvonantajana ja sijoittajana. Hänen CV:ään löytyy myös mukanaolo surullisen kuuluisassa Long Term Capital Management-nimisessä hedge fundissa, joten hän myös tietää miltä tuntuu, kun asiat menevät pahasti pieleen. Hän on poliittisen taloustieteen ja kompleksisuusteorian asiantuntuntija.

Rickardsin alla oleva haastattelu tarjoaa mielestäni osuvan kuvauksen siitä, mikä on globaalin makrotalouden tila tällä hetkellä. Lisäksi hän perustelee, miksi kullan omistaminen osana sijoitusportfoliota on järkevää tällä hetkellä.

Tässä muutama kohokohta haastattelusta:

  • Inflaatio ja deflaatio ovat tällä hetkellä kuin kaksi mannerlaattaa, jotka ovat törmäyskurssilla. Keskuspankkien elvytys on inflatoorinen voima, mutta toisaalta väestön kasvun hiipuminen, teollisuuden ylikapasiteetti ja velanottohalukkuuden puute ovat deflatorisia voimia. Tilanne näyttää päällepäin vakaalta, mutta suuren järistyksen vaara on silti olemassa. Deflatoorinen lama ja inflaation ripeä kiihtyminen ovat molemmat riskejä, joihin on syytä varautua.
  • USA:n dollarin asema reservivaluuttana on hitaasti murenemassa. Rickards näkee yhtäläisyyksiä nykyisen dollarin aseman heikkenemisen ja Iso-Britannian punnan reservivaluutta-aseman murenemisen kanssa.
  • Rickardsin mukaan nyt on hyvä aika ostaa fyysistä kultaa. Hän vertaa kullan saatavuutta käteisen saatavuuteen. Lähes jokaisessa maailmankolkassa on nykyisin vaikeaa nostaa suuria määriä käteistä pois pankista. Kultaa on nykyisin vielä helppo ostaa, mutta tilanne voi kuitenkin edetä samaan suuntaan kuin käteisen saatavuus.

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s