Uhkaako hopeamarkkinoita tarjontashokki?

Hopeamarkkinoita tarkkaan seuraavat lukijat ovat varmasti kuluvan vuoden aikana törmänneet otsikoihin liittyen hopeakolikoiden kysynnän räväkkään kasvuun. Samaan aikaan kun hopean markkinahinta on romahtanut muutaman vuoden takaisista huippulukemista, sijoitushopean kysynnän raju kasvu on johtanut siihen, että suosituimpien hopeakolikoiden ja hopean tukkumarkkinahinnan kehitykset ovat poikenneet toisistaan. Toisin sanoen kolikkojen hintapreemio suhteessa hopean markkinahintaan on kasvanut. Lisäksi maailman suurimmat hopeakolikoiden toimittajat ovat useaan otteeseen valitelleet hopean saannin vaikeutta ja tästä seuraannutta kolikoiden toimitusaikojen pidentymistä. Onko tämä merkki siitä, hopean tarjonnassa on todellakin suurta niukkuutta ja onko meillä väistämättä edessä massiivinen tarjontashokki?

Liian aikaista vielä puhua laajoista tarjontaongelmista hopeamarkkinoilla. Näin uskon. Nimittäin tarjontaongelmat ovat tähän saakka koskeneet vain pientä osaa hopeamarkkinoita. Yli puolet hopean globaalista kysynnästä tulee teollisuudesta. En ole ainakaan itse vielä kuullut yhdenkään teollisuudenalan olevan huolissaan hopean saatavuudesta. Teollisuuden kannalta muutaman vuoden takainen 50 $/oz hopean hintakaan ei ollut liian korkea, eli vaikka hopean hinta kolmin- tai nelinkertaistuisi nykyisestä, tuskin teollisuuden kysyntä laskisi merkittävästi. Reilusti pidemmät hopean toimitusajat voisivat olla suurempi ongelma teollisuudelle, sillä tällä olisi vaikutusta esimerkiksi elektroniikkatuotteiden valmistusaikoihin ja sitä kautta alan yritysten liikevaihtoon. Näitä ongelmia ei tietääkseni ainakaan vielä ole noussut julkisuuteen.

Saatavuusongelmat ovat tähän saakka koskeneet lähinnä hopean vähittäismarkkinoita, eli esimerkiksi kolikoiden välittäjät eivät ole saaneet tarpeeksi hopeaa käsiinsä kasvavan kysynnän edessä. Vaikka tämä onkin mielenkiintoinen ilmiö, ei se kuitenkaan vielä ole merkki dramaattisesta tarjontashokista. Hintapreemiot eivät vielä ole kasvaneet järisyttävän suuriksi ja kolikoiden ostajien kannalta muutamilla viikoilla pidentyneet toimitusajat eivät ole vielä kovin huolestuttava uutinen.

Pidemmällä aikavälillä katsottuna tilanne voi muuttua mielenkiintoiseksi, sillä teollisuuden kysyntä tulee uskoakseni kasvamaan rajusti. Yksi tärkeimmistä syistä tähän on aurinkovoiman kasvu (hopea on tärkeä raaka-aine aurinkopaneelien valmistuksessa). Kysynnän kasvu yhdistettynä kaivostuotannon kasvun hiipumiseen saattaa ajan myötä muodostua suureksi ongelmaksi hopeamarkkinoilla, mutta uskoakseni tähän menee vielä aikaa.

Tarjontaongelmat hopean vähittäismarkkinoilla ovat kuitenkin selvä merkki siitä, että sijoitushopean kysyntä on suurta nykyhinnoilla.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s