Riskittömämpi tapa sijoittaa kulta- ja hopeakaivoksiin

Kaivosyhtiöihin sijoittaminen tarjoaa vipua suoriin kulta- tai hopeasijoituksiin verrattuna. Kaivosyhtiöiden osakekurssit voivat nousta tai laskea paljon voimakkaammin kuin itse louhittavan metallin hinta.

Kaivosyhtiöihin liittyy kuitenkin merkittäviä riskitekijöitä. Kaivostoiminta on äärimmäisen hankalaa liiketoimintaa. Louhittavan metallin maailmanmarkkinahinta vaihtelee jatkuvasti, kaivoslupaprosessi on aikaavievää, kallista ja epävarmaa. Kun kaivos on viimein pystyssä voi valtio yllättäen nostaa yhtiön verotaakkaa, työntekijät voivat mennä lakkoon tai alueella voi syttyä sota. Kulta- ja hopeakaivosyhtiöt ovat varmasti surkeita osta-ja-pidä sijoituksia, jos niitä sattuu ostamaan syklin huipulla.

Onneksi on olemassa myös matalariskisempiä tapoja sijoittaa kulta- ja hopeakaivosliiketoimintaan. Näitä sijoituksia ovat niin sanotut streaming- ja rojaltiyhtiöt. Tunnetuimpia näistä yhtiöistä ovat mm. Silver Wheaton, Franco Nevada, Royal Gold ja Sandstorm Gold. Kaikkiin näistä yhtiöistä voi sijoittaa joko USA:n tai Kanadan pörssien kautta.

Mitä streaming- ja rojaltiyhtiöt tekevät?

Nämä yhtiöt maksavat kaivosyhtiöille rahaa etukäteen tai pienemmissä osissa ja ne saavat vastineeksi kaivosyhtiöiltä kultaa tai hopeaa kiinteään ennalta määrättyyn hintaan. Streaming- tai rojaltiyhtiö voi ostaa kaivosyhtiöiltä esimerkiksi hopeaa 4-6 USD/oz tai kultaa 400-600 USD/oz hintaan. Miksi ihmeessä kaivokset ovat valmiita myymään metallinsa näin paljon alle markkinahinnan? Syy piilee siinä, että näiden sopimusten avulla kaivokset saavat rahat etukäteen, eikä niiden tarvitse kääntyä velkarahoittajien tai osakkeenomistajien puoleen rahoitusta etsittäessä. Kaivoksilla on yleensä yksi päämetalli, mitä ne louhivat. Kuitenkin samassa esiintymässä on tapana olla useampaa eri metallia. Esimerkiksi kulta, hopea, kupari ja sinkki viihtyvät samoissa paikoissa. Tästä syystä kaivoksille syntyy sivuvirtoja muista metalleista kuin itse päämetallista. ’Sivuvirtojen’ myyminen streaming- tai rojaltiyhtiöille on hyvä tapa rahoittaa kaivosten toimintaa. Kaikki osapuolet voittavat näissä diileissä.

Mitä eroa on streamingyhtiöllä ja rojaltiyhtiöllä on keskenään?

Rojaltiyhtiö maksaa yleensä koko sopimuksessa määritetyn rahamäärän könttäsummana etukäteen. Streaming yhtiöt maksavat rahasumman kaivoksille useammassa erässä pidemmän ajan kuluessa.

Miksi näiden yhtiöiden osakkeisiin sijoittaminen on vähäriskisempää kuin perinteisiin kaivoksiin sijoittaminen?

En väitä, että nämä osakkeet ovat matalariskisiä jos niitä vertaa vaikka Coca-Colan tai Microsoftin osakkeisiin. Väitän, että ne ovat matalariskisiä verrattuna suoriin sijoituksiin kaivosyhtiöissä.

Tässä suurimmat riskit, mitä streaming- ja rojaltiyhtiöiden osakkeisiin liittyy:

  • Metallin hinnan volatiliteetti
  • Streaming- ja rojaltiyhtiöt rahoittavat vasta rakennusvaiheessa tai joskus jopa aikaisemmassa vaiheessa olevia kaivoshankkeita. Tällöin riskinä on, että kaivoksen valmistuminen viivästyy (tulovirrat siirtyvät myöhemmäksi) tai kaivos ei valmistu koskaan.
  • Osakkeiden arvostus voi pörssissä olla yliarvostettu
  • Yhtiö voi velkaantua liikaa

Seuraavassa lueteltuna syyt, miksi tämä liiketoimintamalli on matalariskisempi kuin perinteinen kaivosyhtiö:

  • Streaming- ja rojaltiyhtiöillä on kevyt tase ja ne pystyvät hajauttamaan omistuksensa useampaan eri kaivokseen kuin perintiset kaivosyhtiöt.
  • Kaivosten tuotantokustannusten kasvu ei yleensä vaikuta streaming- ja rojaltiyhtiöiden ostohintaan.
  • Kaivosyhtiöillä on ollut vaikeuksia rahoituksen saannissa metallien alhaisista hinnoista johtuen, mikä on kasvattanut streaming- ja rojaltiyhtiöiden tarvetta kaivosten rahoittamisessa. Tämän seurauksena streaming- ja rojaltiyhtiöillä on ollut paljon neuvotteluvoimaa ja ne ovat pystyneet valitsemaan parhaat hankkeet päältä pois
  • Kaivosyhtiöt joutuvat investoimaan isoja summia uusien esiintymien etsintään
  • Investointien kustannukset voivat ylittyä alkuperäisestä. Streaming- ja rojaltiyhtiöiden kanssa on sovittu kiinteä hinta, minkä takia niillä ei ole kustannusylitysriskiä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s