Heinäkuun video: Peter Schiff at Occupy Wall Street

Joka kuukausi linkitän sivuilleni videon, joka on mielestäni ajatuksia herättävä. Aiheet voivat vaihdella, mutta karkeasti ottaen ne liittyvät talouteen, sijoittamiseen ja raaka-aineisiin. Videot ovat yleensä englannin kielisiä ilman suomalaista tekstitystä.

Heinäkuu 2015:

Peter Schiff at occupy Wall Street

Mistä on kyse?

Yrittäjänä, poliittisena vaikuttajana ja mediakommentaattorina tunnettu Peter Schiff marssii kameran ja mikrofonin kanssa Occupy Wall Street -tapahtumaan. Video on muutaman vuoden vanha, mutta edelleen ajankohtainen. Schiff pyrkii haastamaan mielenosoittajia heidän motiiveistaan ilmaista mieltä nimenomaan Wall Streetilla, kun Schiffin mielestä heidän tulisi järjestää vastaavanlainen mielenilmaus Washingtonissa keskuspankki Federal Reserveä ja poliitikkoja vastaan. Schiff on mielenonosoittajien kanssa samoilla linjoilla siitä, että tapa miten Wall Street tänä päivänä toimii, on väärin. Hänen mielestään Wall Streetin toimintatavat ovat kuitenkin vain seurausta siitä, miten Federal Reserve ja poliitikot jatkuvasti tukevat suuria finanssitaloja, suorasti ja epäsuorasti, eikä näiden finanssitalojen tarvitse juuri koskaan vastata virheistään – kuten markkinataloudessa kuuluisi tapahtua.

Miksi tämä video on katsomisen arvoinen?

Tämän linkityksen ei ole tarkoitus olla mikään kunnianosoitus kaikille herra Schiffin kommenteille, mitä hän on mediassa laukonut. Itse asiassa tuskin itse ottaisin vastaan häneltä sijoitusneuvoja (mielestäni hänen analyysinsa esimerkiksi kehittyvien markkinoiden kasvutarinasta ontuu). Hän kuitenkin ansaitsee arvostukseni siitä, että hän on ymmärtänyt sen, mistä markkinataloudessa on kyse ja sen, miksi on väärin syyttää vapaita markkinoita 2008-kriisistä, kun tosiasiassa kriisiä edeltävinä vuosina markkinoiden toimintaa ”häirittiin” suuressa mittakaavassa. Näistä esimerkkinä mm. Federal Reserven tekemät interventiot (esim. ns. ”Greenspan put”), Long Term Capital Managementin pelastaminen ja siitä seurannut moraalikato. Tänä päivänä liian moni tuntuu pitävän Wall Streetin toimintaa esimerkkinä siitä, miten kapitalismi toimii (tai pikemminkin ei toimi). Tosiasiassa JP Morganin, Goldman Sachsin, Citigroupin ja muiden finanssijättien pahin pelko taitaa olla juuri markkinatalouden toteutuminen. Ilman Federal Reserven ja valtion apua näitä firmoja tuskin olisi edes olemassa sellaisena kuin me ne nykyisin tunnemme.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s